BLOMSTERODLINGEN

BLOMSTERODLINGEN

Jag driver en snittblomsodling intill Gillmyra gård här brevid vårt hem utanför Åkersberga. Jag vill med min småskaliga snittblomsodling visa på vilka fantastiska blomster som kan odlas här i vårt klimat, utan uppvärmda växthus, med snälla händer, enligt ekologiska principer, som blir fantastiska i blomsterarrangemang och håller länge i vas eftersom de skördas till just dig.

Vi bor på en avstyckad bit från Gillmyra gård, vårt hus har stått här som drängbostad sedan slutet på 1800-talet. Det är gammal jordbrukarmark som nu är hästhagar runtomkring oss, men fortfarande på cykelavstånd från Åkersberga centrum. Trädgården har många dolda minnen från olika människor som har levt på denna plats. Vi gör nu trädgården till vår men försöker med varsamma händer ta vara på det som finns kvar. Allt får plockas och kapas till mina blomsterkreationer.

Till säsongen 2019 fick vi möjligheten att köpa till en bit hästhage till vår trädgård. Den hagen har jag nu omvandlat till snittblomsodling och den kommer att odlas upp än mer säsongen 2020.

Blomsterodlingen

Jag odlar blomster från frö, rot, knöl, stickling och lök. De tas om hand i ekologisk jord från första stund, med varsamma händer får de en god start med gott om vatten, näring och skydd. Redan i början på året börjar många sitt liv i odlingskällaren och sedan det kalla växthuset. När de är stora nog sätts de ut på blomsterodlingen. Jag när jorden med kompost, stallgödsel, organiskt material och mikroorganismer. Blomstren får sedan gott om vatten för att bli starka och motståndskraftiga. På så sätt behöver jag aldrig konstgödsel eller kemiska bekämpningsmedel.

Blomsterodlingen är fortfarande ung, och än så länge är det sommarblommor, lökar och knölar som spelar huvudrollerna. Jag är dock väldigt inspirerad av permakultur och skogsträdgård, så för mig är det viktigt att alla olika växter ska finnas i odlingen. Träd, buskar, perenner, bienner och annueller ska få plats i odlingen, för att berika varandra och för att förlänga blomstersäsongen ytterligare.

Blomstren

Jag drömmer om romantiska blomster, ovanliga sorter och häftiga strukturer i odlingen. Redan i april börjar narcisser att titta upp i odlingen, kanske sorter du inte sett förut som har helt annan färg och känsla än den vanliga påskliljan. I maj kommer de frilandsodlade tulpanerna, där dubbelblommande, fransiga och papegojtulpaner är mer lika pioner, rosor eller dahlior än de växthusodlade tulpaner vi ser i butik i januari. I gränslandet mellan vår och sommar visar sig pionerna och syrenernas doft får oss alla att stanna upp. I juni börjar de första sommarblommorna blomma, ranunkler och anemoner får alla försommarbuketter att andas romantik. Och från mitten på juli smäller det till med den ena sommarblomman vackrare än den andra. Lejongap, rosenskära, blomstermorot, rudbeckia, solrosor och luktärter får hela odlingen att explodera i färg. För att senare toppas av ett överdåd av dahlior i september fram tills frosten tar dem närmare oktober. Under hela blomstersäsongen odlar jag flera sorter som jag torkar till blomsterarrangemang under vinterhalvåret.

Blomstren använder jag till min egen blomsterdesign med Gillmyra Blomster där jag skapar buketter, arrangemang och dekorationer till bröllop, begravning och event.

Från maj till oktober säljs mina blomster också här på gården i en liten blomsterkiosk, som blomsterprenumerationer, till utvalda florister och via några samarbetspartners som t.ex. Norrtelje Musteri. Följ Gillmyra Blomster på Instagram och Facebook för att få de senaste uppdateringarna om var blomstren finns tillgängliga.

 

FRÅN MINSTA LILLA FRÖ BLIR BLOMMAN OMHÄNDERTAGEN AV MINA HÄNDER, NÄRD MED DEN BÄSTA AV JORDAR OCH SKÖRDAD I PRECIS RÄTT ÖGONBLICK FÖR ATT PASSA TILL JUST ERA BLOMSTERDRÖMMAR.